Træningstips

   

Hvorfor tror nogle at der er en særlig fedtforbrændingszone?

Det er forståeligt nok at man kan falde for ideen, hvis man blot kigger på de 3 øverste grafer. Det, der betyder noget for et vægttab, er imidlertid hvad der sker hen over hele døgnet og her er man nødt til også at se på de 6 nederste grafer. Dette gør naturligvis ikke historien mere enkel - til gengæld bliver den mere rigtig!

På nedenstående figurer er x-aksen træningsintensitet, hvor "100" svarer til den maximale iltoptagelse.

NB! Figurerne er groft skematiske.

Relativ fedtforbrænding
På lave træningsintensiteter kommer en større procentdel af de forbrændte kalorier fra fedt. På de højeste intensiteter forbrænder man stort set kun kulhydrat.

Samlet kalorieforbrænding
Jo højere træningsintensitet, desto flere kalorier forbrænder man pr. minut.


Fedt forbrændt under træningen
Den absolutte mængde fedt i gram forbrændt pr. minut kan man beregne ved at kombinere de to ovenstående kurver. Herved kan man se, at ved en relativ intensitet på 60-70 % forbrænder man flest gram fedt pr. træningsminut. Denne observation har givet anledning til udnævnelse af den famøse "fedtforbrændingszone".

Hertil er der en del andre forhold at tage hensyn til.

Samlet kalorieforbrænding
Som også vist ovenfor, så forbrænder man flere kalorier pr. minut jo højere intensiteten er.


Stofskifte

Jo højere træningsintensitet, desto større effekt bliver der på stofskiftet. "Efterbrændingen" bliver højere.


Træningseffekt

Jo højere træningsintensitet, desto større er træningseffekten - man kommer hurtigere i god form.

 

Muskelmasse
Jo højere træningsintensitet, desto større er den positive effekt på muskelmassen, hvilket på sigt giver mulighed for at forbrænde mere.

Efterfølgende fedtforbrænding
Jo højere træningsintensitet, desto større er den efterfølgende fedtforbrænding. Kulhydrat man spiser bliver primært brugt til at fylde depoterne op med.

Effektivitet
Jo højere træningsintensitet, desto kortere tid behøver man at bruge på motion for at få resultater.


Summa-sumarum:

Hvis man gerne vil tabe sig, er der ingen som helst grund til at forsøge at holde pulsen nede, hvis man ellers har lyst og evne til at arbejde med en højere puls.

Det er fint nok at motionere med en moderat puls - det vigtigste er, at man motionerer og har det godt med det. Man skal bare ikke tro, at motion i langsomt tempo kan være mere effektivt end motion i et højere tempo.

Det gælder naturligvis om at finde et passende forhold mellem træningstid og intensitet. Et enkelt minuts træning giver ikke ret meget uanset hvor høj intensiteten er. På den anden side set er der heller ingen grund til at trave rundt i vejkanten i timevis. Mange vil finde større motionsglæde ved en tempofyldt løbetur, og det giver kun ekstra bonus hvis man har mod på at klø på.

Spørgsmål: Hvis man f.eks har afsat 20 minutter til at motionere i, hvilken intensitet er så den bedste hvis man vil tabe sig?
Svar: Den højeste intensitet man kan holde i de 20 minutter!

Spørgsmål: Hvis man f.eks har afsat 40 minutter til at motionere i, hvilken intensitet er så den bedste hvis man vil tabe sig?
Svar: Den højeste intensitet man kan holde i de 40 minutter!

O.S.V.!
Og så lige en sidste ting: hvem siger at du overhovedet skal tabe dig?

Nyttigt link: http://www.motion-online.dk/

God træning!

 
Jens-Asger Lund Nielsen  •  Kæpgårdsvej 2  •  4840 Nørre Alslev  •  Tlf. 28 83 25 99  •  massageogmotion@sporty.dk